Numele meu este Daniel Dobre, sunt agent imobiliar de 15 ani, scriu pe bloguri de 9 ani si aici gasiti gandurile mele. Scriu cu precadere despre imobiliare, dar si despre viata in general. Gandurile, sugestiile sau criticile dumneavoastra sunt asteptate si bine venite!
JUMP!!!
Bine v-am regasit!
E seara si e tarziu. Un vanzator al unei proprietati imobiliare ajunge acasa dupa o zi de munca obositoare. Iar in usa gaseste un biletel. Pe biletel sta scris un mesaj care atesta interesul unui potential cumparator pentru casa si un numar de telefon. 3 minute mai tarziu agentul imobiliar care se ocupa de vanzarea proprietatii primeste un mesaj pe WhatsApp cu biletelul respectiv insotit de mesajul: suni tu te rog?
La distanta de cateva zile, un alt client asteapta in fata unei porti. Agentul imobiliar coboara din masina saluta clientul si suna proprietarul. Acesta iese din curte, isi saluta agentul, ii inmaneaza cheile proprietatii si pleaca, lasand agentul sa arate potentialului cumparator proprietatea. Agentul sesizeaza privirea aruncata de proprietar catre vizitator si fastaceala clientului. Avea sa afle dupa 30 de minute de la proprietar ca domnul cumparator trecuse si aseara pe acolo, dupa ce programase vizionarea cu agentul si strigase la poarta, incercand sa “decaleze” vizionarea. I s-a transmis sa ia legatura cu agentul. Si atat. Dar parerea proprietarului despre potentialul cumparator se formase deja.
In situatia din primul exemplu, cand agentul a sunat potentialul cumparator pentru a oferi informatii si a programa vizionarea, clientul s-a balbait.
“Ma simt prost, acum ca m-ati sunat, stiti, ma simt aiurea.“
“Asa si trebuie si faptul ca aveti remuscari e un semn bun. Totusi, pot sa va intreb de ce ati procedat astfel? Pana la urma, aveti comision 0%!”
“Da, aveti dreptate. Din obisnuinta cred.”
M-am abtinut sa intreb daca obisnuinta asta tine doar de relatia cu agentii imobiliari, sau e o obisnuinta de a incerca sa furi. Indiferent de situatie.
In situatia din al doilea exemplu, proprietarul se destanuie agentului, dupa vizionare:
-Daniel, nu refuz nici un client, dar astuia…astuia daca vrea sa cumpere, ii luam si pielea de pe el! Atat sunt de satul de hoti, combinatori si ipocriti incat imi vine sa-I strang de gat! Iti imaginezi ce parere are el despre mine, daca a venit sa-mi bata-n poarta noaptea?!? Gainarii astia, oare isi imagineaza ca toti suntem hoti?!? Vrem civilizatie Daniel, vrem o tara ca afara…dar sarim gardurile…..noaptea ca hotii!!!
Asa ca m-am hotarat sa scriu acest articol. Si sa lamuresc cateva aspecte.
Sa le luam pe rand:
-Contract de reprezentare exclusiva:
Asta presupune ca intre vanzator si agentul care a listat proprietatea exista un contract. Unul solid, prin care vanzatorul a ales sa fie reprezentat in procesul de vanzare de catre un singur agent imobiliar. Ca exista niste clauze, niste reguli, niste penalizari. De ambele parti. Semnarea unui astfel de contract obliga la fidelitate, atat din parea proprietarului cat si din partea agentului.
Mai mult, un contract de reprezentare exclusiva este stufos, are in spate niste clauze clare si obliga la plata unui comision. Daca proprietarul a acceptat semnarea acestui contract, si-a asumat prevederile lui. As spune ca mai mult, vanzatorul care accepta semnarea acestui contract, ARE INCREDERE IN AGENTUL CU CARE SEMNEAZA! Altfel nu ar semna.
-Comision 0% cumparator:
Agentul imobiliar este platit de catre vanzator. Valoarea comisionului nu este importanta, important este ca acel vanzator care a semnat, si-a asumat acest comision. A inteles ca are nevoie de agent, ca are incredere in acesta si ca transfera responsabilitatea vanzarii proprietatii sale, in seama agentului. Cum munca prestata de agent, este in folosul clientului vanzator, este normal sa fie platit de aceasta si nu de catre cumparator.
Mentionarea “comision 0% cumparator” are rolul de a clarifica cine suporta comisionul si cine nu plateste.
-Facand o oferta direct proprietarului, vei avea de castigat.
Logica nu e rea. In practica, un vanzator care a angajat un agent exclusiv, pe langa faptul ca este angrenat intr-un contract, stie ceva extrem de important: cumparatorii vor incerca sa il abordeze direct, incercand astfel sa obtina un pret mai bun. Din acest motiv, un vanzator inteligent nu se va lasa angrenat in acest joc al cumparatorului. De ce ar negocia proprietarul cu tine, un cumparator, cand poate lasa agentul sa negocieze cu 4-5 cumparatori odata? Ce ar avea de castigat? Nimic.
-Haideti sa ne intelegem...ca doar suntem oameni....
Culmea, un om de calitate, in momentul in care are in fata lui un om care ii propune un furt, nu il va trata cu respect. Veti fi surprinsi sa aflati ca unii oameni, atunci cand le propui sa fie partasi la o chestie ilegala, imorala si lipsita de bun simt....te vor eticheta si iti vor intoarce spatele.
„Stiti, am venit aici din dorinta de a „fenta” agentul, dar eu de felul meu sunt serios si pe dumneavoastra nu voi incerca „sa va fentez”.”
Pe bune?!? Ai idee cum suna asta?!? Daca nu, iti spun eu: de felul meu sunt mai hot, imi place sa pacalesc lumea si tu esti urmatorul pe lista daca accepti sa intri in jocul meu!
-Oamenii se inteleg mai bine intre ei, decat prin intermediul agentului.
Fals. Cand unul vrea sa vanda la cel mai mare pret si unul sa cumpere la cel mai mic pret, sunteti orice mai putin frati de cruce! Rolul agentului este acela de a linisti ambele parti si de-a le aduce la un numitor comun, scotand din ecuatie implicarea emotinala, ferind ambele parti de reactii necontrolate si regretabile si oferind fiecaruia ce isi doreste mai mult: unuia pretul, celuilalt proprietatea. Lasa oamenii sa negocieze intre ei si ai toate sansele ca in 2 ore fiecare sa o ia pe drumul lui.
-Comision 0% inseamna ca si-a pus agentul “capac”.
Fals. Agentul imobiliar incaseaza un comision. El poate fi de 2,de 3, de 4-5 sau 6%. Sau mai mare. E acelasi lucru cu situatia clasica in care vanzatorul plateste 2% si cumparatorul 2% si in final tot 4 face. Doar ca da fiecare cate jumatate. In cazul contractului de reprezentare exclusiva, comisionul este platit de catre vanzator, din pretul obtinut in urma tranzactionarii. Practic, cumparatorul are acelasi cost total, doar ca in loc sa plateasca X pret plus 2% comision plateste Y pret final care este egal cu X+2%. Pana la urma fiecare produs pe care il cumparati de la Mega Image are un adaos comercial al magazinului(ca nu va vinde nimeni painea la pretul ei de productie in fabrica de paine), doar ca la casa la Mega Image te intreba “punguta vreti?”, nu-ti spune nimeni “70 de bani franzela si 30 de bani comisionul Mega Image, total de plata 1 leu va rog!” Stiti si tu ca sunt 30 de bani acolo adaos comercial si il platesti fara sa te ofuschezi si sa ameninti casierea cu iadul vesnic. Dar daca in loc de “vreti punguta”, v-ar cere sa platiti adaosul comercial separat, cum ati reactiona?
Stiti faza aia cu “cine vrea schimbare?” – Toti!!! “Cine vrea sa se schimbe un pas in fata” – Nimeni!!!
Tara asta este a noastra. Si a copiilor nostri. Va fi un viitor sumbru plin de nori negri, sau unul luminos? De noi depinde.
Prestatorii de servicii imobiliare, breasla din care cu mandrie si eu fac parte, fac eforturi constante pentru a face viitorul sa sune cat mai bine. Stiu asta pentru ca ii stiu pe colegii mei, stiu cat sunt de implicati, devotati, angrenati in perfectionare. Noi, ne dam toata silinta in a crea un viitor cat mai frumos. Dar ne lovim de multe ori de oameni precum cei din exemplul de mai sus. Si asa iti vine uneori sa dai jos haina de profesionist si sa te intorci 15 ani in trecut si sa pui mana pe par….Din fericire, avem si cursuri de autostapanire bagate in noi si ne calmam. Dar tot ne mai gandim din cand la asta…..
Eu sunt Daniel Dobre si iti multumesc ca ai citit acest articol. Nu uita: daca iti place si il consideri util si altora, nu te sfii sa dai chiar acum un share pe contul tau de Facebook sau ce alta retea sociala folosesti cu precadere. Pana data viitoare, ma inclin.
P.S: chestionar realizat cu vanzatorii mei de anul trecut, comletat dupa inchiderea tranzactiilor. Ma iertati daca va plictisesc, dar sunt al naibii de mandru!