Bun gasit!
Va multumesc pentru ca sunteti aici si pentru ca alocati timp acestui articol. Articol pe care l-am numit “Raspunsuri” deoarece cred cu tarie ca asta cautam toti in aceste momente.
Suntem intr-un moment de rascruce, unul cu siguranta asa cum n-am mai trait pana acum. Si milioane de intrebari se invart in mintea mea, asa cum sunt sigur ca o fac si in mintea voastra. Pentru ca in vremurile astea, nu prea e momentul sa tragem de timp, iata care sunt intrebarile la care eu am cautat raspuns. Chiar daca nu am si gasit la toate.
1.Este acesta sfarsitul?
Sincer, n-am nici cea mai vaga idee. Dar tind sa cred ca NU. Iar daca ar fi sa fie, chiar nu exista nimic ce as putea face, care sa impiedice asta.
2.Este acesta sfarsitul meu?
Oh, well, sunt om si nu ma pot opri sa nu ma gandesc: bine, daca scapa toti si mor eu? Ei bine, fie de COVID-19, de-o hepatita sau de alt virus, ori de leucemie, calcat de masina sau altele(avem destule, nu credeti?) dac-o fi sa mor, tot mor! :)
Si asta vine de la unul operat de doua ori in ultimii trei ani, unul care si-a pus piciorul in gips pentru ca a iesit din casa dupa 3 zile in care statuse lipit de pat din cauza unei crize de spondiloza si care s-a luptat anul trecut cu atacurile de panica. Stiu, am de toate. :)
Nu in ultimul rand, inca imi rasuna in urechi indemnul domnei doctor Florescu, la 4.30 dimineata, in timp ce eram pe masa de operatii: “Ramai cu noi, nu inchide ochii!”. Suna ca-n filme, nu-i asa? Ei bine, eu am trait pe viu filmul asta. Si frate, nici ca pot sa-l uit vreodata!!!
Nu voi uita nici faptul ca nu mai departe de anul trecut faceam vizionari intr-o casa din Otopeni(vizionari in urma careia am vandut casa), in timp ce cu o mana ma pipaiam pe colon, care iesise intr-un lateral ca urmare a ruperii prapurului. Eventratie laterala in termeni medicali. O hernie laterala, deasupra operatiei de peritonita suferita anterior si care a contribuit la eventratie.
Dragi prieteni, oameni buni, cu toate cele de mai sus, sunt astazi aici, printre voi, pregatit sa ma tem si sa fug de CORONA! :)
3.Se va sfarsi piata imobiliara?
Cea atat de draga mie, din care fac parte si care imi place atat de mult?
Sunt convins ca si dupa primul sau al doilea razboi mondial au existat aceste ganduri. Si dupa epidemia de gripa spaniola. La naiba, la noi au existat aceste ganduri si dupa fiecare zvon ca se opreste Prima Casa...
Sigur, sunt convins ca toata populatia lumii se va muta in pesteri. Sau nu. Si chiar daca ar fi asa, as fi acolo sa ma ocup de vanzare. 😊
Ce cred eu ca se va schimba, tine de prioritati. Vom incepe sa gandim altfel spatiul locativ, mult mai multi cumparatori de case decat pana acum, ansamblu rezidential nou nu va mai insemna doar bloc fara nici un metru de verdeata. Castigatori dupa nebunia asta vor fi cei care construiesc si vand case, iar cei care au case independente energetic, capabile sa se sutina singure fara a depinde de furnizorul de gaze si electricitate vor fi cei mai castigati pentru ca acestea vor fi cele mai vanate, cumparate si tranzactionate. Mai ramane doar ca dezvoltatorii sa gaseasca solutia prin care sa faca aceste case cu niste costuri de achizitie rezonabile. Ca la 500.000 euro bucata sunt destule pe piata si nu prea se cauta. 😊
In ce priveste dezvoltarile de blocuri noi din oras, vor avea succes cei care vor construi ansambluri rezidentiale cu parcuri interioare, cu multe spatii verzi, cu pomi, cu locuri de joaca, cu tot ce ai nevoie fara a parasi locatia, cu incinte inchise si securizate. Sa poti iesi cu portia 10-15 minute pe zi, sa tragi aer in piept, sa te misti, ca lasi sangele sa-ti curga prin vene, fara sa iesi in strada, fara sa te bagi in multime. Si sa te simti in siguranta acasa.
4.Vine criza?!?
Nu, nu vine, deja e aici. 😊
Ok, stiu, multi apostoli ai apocalipsei economice au trambitat in ultimii doi ani ca vine recesiunea! Si mai trambitau inca 2-3 ani daca nu venea epidemia de coronavirus care a dus la criza financiara in care vom fi in perioada urmatoare. Pentru ca, aceasta pandemie va avea efecte importante asupra mediului economic din toata lumea. Se indoieste cineva de asta?!?
Curios, nu? Acum o luna de zile antreprenorii se plangeau ca nu gasesc forta de munca si aduceau muncitori din tarile straine, iar acum angajatii se plang ca nu mai au locuri de munca iar antreprenorii ca nu mai pot tine oamenii angajati. In mai putin de de 30 de zile!!!
Criza economica care urmeaza celei epidemiologice, cred eu ca va fi una intensa, dar scurta. Asta pentru ca dupa cea din 2008, guvernele si-au invatat lectia. Si vor tipari bani. Da, stiu,inflatie, deflatie. Dar tot ramane cea mai buna idee, tiparirea banilor. Baillout general. Amnistie fiscala. Un restart pentru mediul economic, dar si pentru sistemul de stat. Poate, tocmai un restart la nivel mondial se doreste.
Daca scapam pe pandemie pana in vara, fara revenire la toamna/iarna(sau cu revenire dar cu vaccin pentru toata populatia), atunci pana la finalul lui 2021 suntem inapoi pe sine. Daca dureaza mai mult...dureaza mai mult si revenirea.
5.Vor scadea preturile?
DA. Chiar daca acum nu au scazut inca. Nu au scazut pentru ca nu se fac tranzactii. Dar cand vor reincepe sa se faca, vor scadea. Cat? Nu stiu. 20-30% sunt procente despre care profesionistii din domeniu discuta. Poate fi chiar mai mult sau poate fi mai putin. Hey, poate chiar nu va fi deloc, dar e greu de crezut. Cu siguranta, nu stie nimeni.
Si atunci ce e de facut?
Daca TREBUIE SA VINDETI, ati face bine sa vindeti acum, cu un discount de 10-15%. E o reducere buna, care poate determina ca un cumparator care la randul lui TREBUIE SA CUMPERE, sa faca pasul acum, inainte de a se relua activitatea. Si inainte de a aparea pe piata zeci, sute de oferte concurente.
Ceilalti care aveti proprietati dar NU TREBUIE SA VINDETI si puteti astepta, reganditi strategia si modificati statusul din DE VANZARE in DE INCHIRIAT. Veti obtine niste venituri care vor conta in perioada urmatoare, veti scapa de costurile de intretinere a proprietatii si veti pasa responsibilitatea ingrijirii proprietatii in sarcina chiriasului.
Iar cand piata isi va fi revenit veti relua procesul de vanzare.
6.Va mai fi nevoie de agenti imobiliari?
Oh si inca cum! Nu, nu de orice fel de agent imobiliar.
Stiti, tot aud print toate webinariile, prin toate cursurile tinute online sau citesc in articolele publicate in presa de specialitate, ca „agentul imobiliar trebuie sa se schimbe, sa evolueze, sa se reinventeze”. Dar nimeni nu ne spune si cum.
Dar poate va dau eu o idee ce vor toti „trainerii” sa spuna dar nu stiu cum s-o faca. Ieri am preluat un apartament. O proprietate pe care o inchiriez si care s-a eliberat acum, la aproape 2 ani de cand am inchiriat-o ultima data. Si pentru ca suntem in timpurile in care suntem si pentru ca siguranta si sanatatea sunt elemente definitorii atat pentru viitorii chiriasi cat si pentru mine, imediat ce am preluat cheia in apartament a intrat o echipa de specialisti care s-a ocupat de DEZINFECTAREA APARTAMENTULUI, folosind echipament pe masura, tratand apartamentul cu o solutie in masura sa omoare virusi si microbi. Iar dupa ce s-a dezinfectat, s-a facut curat in locatie folosind toate masurile de protectie.
Iata aici imagine de la operatiunea de dezinfectie de ieri: CLICK PENTRU VIDEO
Asadar, in aceste vremuri, acestea sunt genul de actiuni care vor face diferenta. Apartamentul a fost locuit de o familie, capul familiei fiind cadru in MAI(criminalist) si a fost relocat in alt oras(de altfel la fiecare 1,5-2 ani este mutat, fiind un specialist in domeniu ale carui atributii tin de instruirea unui numar cat mai mare de viitori criminalisti). In mod normal, curatenia de dupa era suficienta. Noi insa nu ne-am oprit aici. Din respect pentru client.
Daca vreti sa vedeti cum arata apartamentul, gasiti oferta aici:
https://danieldobre.ro/apartament-2-camere-de-inchiriat-straulesti-bucuresti-1
7.Ce avem de facut?
Fie ca va mai dura o luna sau trei, va veni si ziua in care se va sfarsi toata nebunia asta. Iata ce mi-am propus eu pana atunci:
-sa vad atat de multe seriale pe Netflix incat sa pot anula abonamentul dupa pandemie, sa fiu satul de seriale pentru tot restul vietii;
-sa citesc macar 10% din cartile cumparate in ultimii ani si necitite inca;
-sa parcurg toate materialele de vanzari si marketing, toate cursurile video si audio salvate si niciodata vizionate sau ascultate;
-sa descopar limbajul corect de comunicare cu copilul meu cel mijlociu, de care m-am indepartat de la o vreme si pentru care nu gasesc frecventa potrivita;
-sa reusesc sa imi setez intr-un final toate intrumentele software folosite, sa le fac reglajele necesare pentru a imi fi de folos pentru cand voi reincepe activitatea in forta;
-sa regandesc aspectul si functionalitatile sitului si ale paginilor de social media;
-sa creez campanii de promovare in aria de acoperire, in asa fel incat vanzatorii de pe zona sa stie cine ii poate ajuta cu vanzarea proprietatilor dupa pandemie.
Si as mai face si alte lucruri, dar deja cele de mai sus depasesc perioada de carantina. Cu mult.
Evident, printre toate acestea mai facem o vizionare, mai inchriem o proprietate, mai preluam alta. In siguranta, cu masti, manusi si botosi. Cu gel dezinfectant si cu dat toate hainele la spalat si calcat cand ajung acasa.
8.Daca sunt agent imobiliar, ar trebui sa muncesc in aceasta perioada?
Dragii mei, parerea mea e ca acum se vede cine e dedicat cu adevarat acestei meserii si cine nu.
Dar sa o luam cu inceputul: daca aveti proprietati goale, nelocuite, unde puteti face vizionari in conditii de siguranta atat pentru voi cat si pentru clientii vizitatori, eu zic ca da, puteti lucra. Iarasi, daca aveti urgente.
Dar ce inseamna urgente in domeniul nostru? Pai cam asa:
-nevoie de locuinte de inchiriat pentru persoane relocate, care au nevoie de un apartament in care sa stea in chirie si au nevoie azi;
-nevoie de case de inchiriat pentru familiile care cauta sa evadeze de la bloc, la curte(aici veti ajuta niste oameni sa scape de bolile de nervi aferente izolarii in apartament);
-nevoie de case pentru oamenii care si-au vandut proprietatile, trebuie sa elibereze casele in care stau pentru a veni altii in locul lor si care nu au unde se muta.
Recomand si sugerez sa nu faceti vizionari fara masca, manusi si botosi in picioare, atat voi cat si clientii. Nu intrati incaltati in case fara botosi peste incaltaminte. Nu stati „bot in bot” cu clientii. Pe cat posibil deschideti casa, lasati-i pe ei sa intre si voi asteptati afara. Purtati discutiile in aer liber, la distanta regulamentarea intre voi. Cand ajungeti acasa, puneti incaltamintea intr-o punga, pe care anterior ati pus dezinfectant in cantitate suficienta, hainele de pe voi direct in masina de spalat si voi in dus.
Totodata, as vrea sa intelegeti sa nu va expuneti inutil si fara rost. Si sa nu expuneti nici pe altii. Prin asta, indemn colegii de breasla sa nu intre in case locuite decat in caz de extrem urgenta, sa nu umble din casa in casa asa cum o faceau de obicei si sa incerce pe cat posibil sa se limiteze la o intalnire pe zi, pentru a duce virusul dintr-o casa in alta.
Daca va intrebati insa de ce totusi ar trebui sa lucram, iata raspunsul:
-pentru ca o vanzare facuta prin intermediu nostru hraneste agentul imobiliar, notarul, personalul de la notariat, angajatii cartii funciare, ai biroului de cadastru, de la circa financiara, pe cei care fac certificate energetice, pe cei de la banca care dau creditul, brokerul de credite care intermediaza, pe cei care furnizeaza servicii celor de la banca, firma de paza care asigura securitatea la birourile de carte funciara;
-pentru a in urma vanzarii un zugrav va pune pe masa paine pentru copiii lui, la fel si un faiantar sau unul care pune parchet, dar va permite sa fie platit salariul si al unei vanzatoare de la depozitul de faianta;
-cei care vor incasa un ban ca urmare a acestor munci, vor cheltui acest ban la Mega Image sau la Cora, unde vor cumpara alimente pentru familia lor; din acei bani se vor plati salariile casierei, a omului care baga marfa pe raion, dar se vor duce si catre producatorul de lapte, de paine, de mezeluri sau ce altceva se va cumpara.
VA ASIGUR CA NU AVETI IDEE IN CATE LOCURI MERG BANII, IN URMA UNEI TRANZACTII IMOBILIARE. SI NICI CE IMPOZITE AJUNG LA STAT, STAT CARE ARE NEVOIE DE BANI CA DE AER ACUM SI PE VIITOR!
Suntem asadar responsabili ca breasla si avem obligatia de a ne feri si a ii feri pe cei din jurul nostru. Dar trebuie sa tinem economia in viata, pentru ca altfel, degeaba vom scapa de pandemie. Vom muri pe urma de altele.
Cred cu tarie si invit toti colegii la moderatie. Cuvantul cheie al acestei perioade. Lucrati cu moderatie, cu respectarea tuturor regulilor in vigoare, in siguranta. Iar in rest #statiacasa.
Stiu, e frustrant si obositor sa fii tinut cu forta in casa. E greu sa petreci saptamani intreti alaturi de sot/sotie si copii. E obositor si traumatizant sa te imbraci ca si cand ai vrea sa jefuiesti o banca la fiecare drum pana la Mega Image-ul din colt.
E obositor si panicard sa vezi masini de politie, salvari, tab-uri si soldati cu arma in mana prin oras. Dar este oare asa de traumatizant incat ai schimba locul cu bunicul tau care a luptat in al doilea razboi mondia cu lunile in transee, ba cu rusii ba cu nemtii, in timp ce tu lupti cu canapeaua, mancand conserve rancede in timp ce tu ai un pui in cuptor, luptand cu durerile pricinuite de gloante sau schijele de la obuza in timp ce pe tine te doare capul de la prea mult televizor? Si mie mi-e greu, ma doare capul, simt ca ma sufoc de extenuare. Din pacate, asta arata nu ca sunt timpurile grele, ci cat de slabi suntem noi. In razboaie oamenii stateau saptamani intregi in buncare, noi nu putem rabda sa stam in pat.
Dar toate acestea se vor termina. Si atunci, vom avea cu totii ocazia sa revenim la lucru, la job-urile noastre uzuale, in traficul nostru uzual bara la bara. Cu mall-urile noastre pline in care ne vom certa din nou pe locurile de parcare. Sau pe ultima cratita aflata in promotie in magazin. Va propun insa ca pana atunci sa ne folosim timpul de care dispunem pentru a face ceea ce ne-am dorit mereu dar n-am avut niciodata timp. Mai putin partea cu calatoritul. Ala mai trebuie amanat.
Celor care se tem ca nu vor mai avea locuri de munca, dupa aceasta criza le aduc aminte ca pana de curand nu se gaseau oameni.
Celor care se tem ca isi vor pierde afacerile le reamintesc ca este momentul potrivit sa inceapa altele. Si ca daca asta pe care o aveau acum, a sucombat, nu era o afacere buna. Altfel ar fi rezistat.
Iar acest moment, va trebuie sa fie unul care sa ne faca sa intelegem cat de multa nevoie avem de productie interna. De la agricultura, la zootehnie, piscicultura, legumicultura si pana la productie industriala. Alergam acum prin magazine dupa malai unguresc si orez tailandez, in loc sa avem productie romaneasca si sa nu ne temem de inchiderea granitelor sau interzicerea exportului de catre tarile care ne aprovizioneaza. La fel, poate ne reamintim ca am vandut sau inchis toata fabricile de medicamente romanesti, institutele de cercetare sau scolile sanitare. Si ca azi, nu avem producatori locali. Sau producatori locali de dezinfectanti, masti, manusi. O lectie despre care nu trebuie sa uitam nimic, pentru ca altfel, suntem condamnati sa o repetam. Iar cei care vor veni sa-mi ceara votul, ar face bine sa aiba in planul lor de actiune si cele de mai sus.
Traim cu siguranta vremuri interesante. Dar daca va imaginati ca ceea ce traim noi este ceva nemaintalnit, va inselati. Astfel de momente au mai existat in istoria omenirii si omenirea le-a depasit. Si atunci, nu aveau ceea ce avem azi din punct de vedete la tehnologiei, dotarilor si posibilitatii de interconectare intre specialisti din diferite colturi ale lumii. Asa ca rabadare, trecem noi si peste asta.
Inchei prin a va transmite dictonul meu preferat: IN FINAL, TOTUL VA FI BINE! DACA INCA NU E BINE, NU E FINALUL!
Raspunsuri
01-04-2020